„Маргиналия.бг” е номинирана за една от най-престижните международни награди в областта на правата на човека

01.09.2015

Правозащитната платформа „Маргиналия.бг” е единствената българска организация, която бе номинирана за международната награда за защита на човешките права Human Rights Tullip на холандската фондация Tullip („Лале”) и Външното министерство на Холандия. За втора поредна година конкурсът се провежда със съдействието на международната организация Hivos. Наградата се връчва на личности и организации, които имат най-значителен принос за насърчаването и защитата на правата на човека.

През следващата седмица холандското Външно министерство и Hivos ще изберат трийсет от номинираните и ще ги представят на сайта на фондацията Tullip за публично гласуване. То започва на 9 септември и ще приключи на 16 септември. След този втори тур ще останат 6 кандидатури – трите с най-високи рeзултати от гласуването на публиката и три, избрани от Външното министерство на Холандия и Hivos. За избирането на крайния победител Външното министерство на Холандия ще се консултира с независимо жури.

Онлайн платформата „Маргиналия.бг” получи номинацията от едни от най-значимите организации и личности в България - Центъра за образователни политики, Центъра за култура и дебат „Червената къща“, Фондацията за развитие на ромското образование и култура „Амалипе“, съдиите Нели Куцкова, Мирослава Тодорова и Кристиан Таков. Още една номинация направиха преподавателите по социология проф. Лиляна Деянова, проф. Майя Грекова и доц. Петя Кабакчиева. Номинация е получена и от преподаватели в Амстердамския университет, както и от евреи, членове на диаспората в Холандия.

Facebook icon
Twitter icon